Posted on

Cukinia z mojego ogródka

Cukinia z mojego ogródka – proszę podziwiać! Wcale nie jest przerośnięta.

Uprzejmie proszę o przepisy kulinarne w komentarzach.

30 thoughts on “Cukinia z mojego ogródka

  1. Przepis bardzo prosty i łatwy do wykonania. Moja rodzinka bardzo lubi tak przyrządzoną cukinię i kabaczki.
    Cukinia,mąka, jajko, bułka tarta, sól, pieprz do smaku, olej do smażenia.
    Cukinię kroimy w krążki, solimy i pieprzymy z obu stron. Następnie obtaczamy w mące, rozmąconym jajku i bułce tartej.
     Tak przygotowane krążki smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.
    Podajemy ciepłe razem z surówką z kapusty pekińskiej, lub włoskiej jako samodzielne danie, lub jako dodatek do mięs smażonych, pieczonych itp.
    Smacznego!

  2. cukinia jest rzeczywiście przecudna 🙂 Mnóstwo dobrych przepisów znajdziesz tutaj:
    http://www.kuron.com.pl – wystarczy w wyszukiwarkę wpisać "cukinia"
    http://ugotuj.to/kuchniaSearch.do?q=cukinia
    http://zpierwszegotloczenia.pl/szukaj/?q=cukinia

    1. Ostatnio zrobiłam dżem z cukini, wyszedł mi bardzo dobrze.Cukinię obrać, wydrążyć pestki a miąższ pokroić w kostkę przesmażyć, dodać cukier, kwasek cytrynowy,otarta skórkę z cytryny i galaretkę pomarańczową wszystko posmażyć i gotowe, SUPER!

  3. Z obranej ze skórki i pokrojonej na plastry cukini można usmażyć na oleju pyszne jarskie kotleciki. Jak kto woli z panierka;-)
    Albo pokroić w kostkę i zrobić leczo, dodając trochę pokrojonej w kostkę kiełbasy zwyczajnej czy śląskiej lub kawałeczki mięsa. Przyprawić do smaku i dodać podsmażoną na tłuszczu sebulkę też drobno pokrojoną i pomidory.

  4. Witam! Wystarczy wydrążyć cukinie. Nałożyć ryż z przyprawiony po chinsku i zapiec serem na to sos pomidorowy i zapiekanki lepszej nie ma(:

    1. Tocziku, głowę dam, żeś kobieta. Ja jestem facet, mnie trzeba precyzyjniej. Ja się wykładam już na „wydrążyć cukinie” 🙂

  5. Ja polecam z cukinii placki tarte. Sa bardzo dobre, tylko trzeba dodac troche wiecej maki. Pozdrawiam i zycze smacznego.

    1. Weź mąki ile chcesz, dodaj miodu ile trzeba 🙂

  6. Pyszna jest młodziutka cukinia pokrojona na plastry grubości ok, 1 cm i usmażoma na półtwardo ma suchej! patelni teflonowej. Trzeba ją krótko smażyć na jednej stronie, przewrócić na drugą stronę, posolić i popieprzyć. Jeść gorącą.

  7. Pokrój cukinię na plastry około 1 cm,. Obtocz w jajku i bułce tartej, może być kilka razy, np. 2 jak schabowego i na patelnię. Smaż do zezłocenia, ale nie zwęglenia. Można spożywać same lub z ziemniakami i maślanką. Można trochę posolić plastry cukinii, ale nie trzeba. Smacznego. Pozdrawiam – Zbyszek

  8. Placki tarte są przepyszne ze składników  :cukinia. cebula, jajko, mąka ,  tarta marchewka SMACZNEGO

  9. TO BĘDZIE NAJLEPSZE!!!
    rondel wściekłego jarosza
     
     

    <!– –>

    Wiosenne zielone danie,tak pikantne, że aż wyciska łzy
    Składniki

    dla 2 osób
    młoda cukinia, 1
    zielona papryka, 2
    czerwona papryka, 1/2-1
    jasnozielona część pora,
    garść mrożonego groszku,
    ugotowane sojowe kotlety, 5-6
    ew garść kiełków np brokuła,
    papryczka chili, 1
    świeży imbir, ok 1 cm
    młody czosnek, 3-4 ząbki
    sos sojowy,
    jalfrezi masala,
    oliwa z oliwek,

    czas przygotowania: do 45 min
     

    1. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy pokrojone warzywa zaczynając od cukinii.Następnie dodajemy pokrojone uprzednio ugotowane kotleciki sojowe

    2. Teraz czas na przyprawy-ich ilość tak naprawdę zależy od Waszej odporności na pikantne smaki.Niezbędna jest jedynie jalfrezi masala-wsypaliśmy jej co najmniej łyżeczkę.Warzywa podlewamy kilkoma łyżkami sosu sojowego,potem już nie soliliśmy.

    3. Na chwilę przed końcem duszenia dodaliśmy kiełki.Warzywa nie powinny być rozgotowane.

    4. Potrawkę podaliśmy z białym ryżem.W innej wersji zastąpiliśmy kotleciki białym tofu lub kilkoma kawałkami filetu drobiowego.

     

  10. Szczęść Boże,
    gratuluję takiej pięknej cukinii !
    Można z niej zrobić placki. Obrać, utrzeć na tarce o grubych oczkach, odcedzić płyn, który się zbierze, ale nie wyciskać. Dodać jajko, sól, mąkę, wymieszać i smażyć na gorącym  oleju na złoty kolor. Trudno mi podać ilość mąki, bo to zależy od ilości startej cukinii. (Na pewno więcej niż dodaje się do placków ziemniaczanych).
    Można z niej zrobić peperonatę, taki rodzaj włoskiego bigosu: 
    Składniki: duża cukinia, 2 duże cebule, trochę boczku lub kiełbasy (nie musi być), papryka czerwona, 2- 3 duże pokrojone w kostkę pomidory (bez skórki – trzeba je sparzyć wrzątkiem i obrać) , sól, pieprz, 2-3 ząbki czosnku, trochę zmielonej ostrej papryki,, mogą być różne świeże zioła (oregano, cząber, itp), ok. 1/4 szkl. oleju
     Małej cukinii nie trzeba obierać, ale taka duża ma grubszą skórkę, więc trzeba obrać, przekroić wzdłuż,  wyrzucić gniazdo nasienne. Resztę pokroić w grubą kostkę (ok. 1,5 cm)
    Do garnka o grubym dnie wlać trochę oleju, pokrojony w kosteczkę boczek lub kiełbasę, podsmażyć, dodać cebulę i zeszklić ją. Potem wrzucić pokrojoną w kostkę cukinię, pomidory, paprykę pokrojoną w paski, dodać trochę soli, pieprzu, pokrojony czosnek, resztę oleju i dusić pod przykryciem, aż cukinia będzie miękka. Wtedy doprawić świeżymi ziołami, doprawić jeszcze do smaku sproszkowaną papryką i jeśli trzeba solą i pieprzem. 
    Można podawać na gorąco posypane serem żółtym, z bułką, ale może być też z ryżem.
    Smacznego!
    Elżbieta

  11. Moja Agnieszka powiedziała: " kiedyś to był ksiądz, a teraz agronom" 😀 Zapraszamy do siebie na działkę. U nas ci potworów…moc. Pozdrawiamy

  12. Szczęść Boże!
    Też mam w ogrodzie cukinię ale na razie kwitnie.
    wcześniej podżerały mi ją ślimaki i była osłabiona-teraz po walce ze ślimakami  zaczyna rosnąć…  🙂
    Okaz piękny,smaczny i zdrowy.
    przepisu nie podaje bo jest ich dużo ,powiem tylko ,że jest potrzebna do sosu Boloneze – bardzo smacznego sosu ,który się podaje z makaronem Spagetti
    Pozdrawiam i życzę dalszych udanych zbiorów …nie tylko cukinii…

  13. <b><center>młodą cukinię tylko obieram – to co w środku jest bardzo smaczne jeśli miękkie. mogę przyjechać i zrobić leczo, nie podam przepisu bo gotuję intuicyjnie!!! no i mam pytanie kto wypił wino: to na drugim planie za potworem, pozdrawiam

    1. Mamuśka Sokole Oko. Wójt przyniósł flaszkę na imieniny nie wiedząc, że zpm jest abstynent od „sprzedwojny” więc flaszka trafiła do kuchni.
      Ale wina u nas dostatek – na razie rocznik 2010 – mszalne, stoi w piwiczce (chociaż powinno leżeć). Zamierzam być dekanalnym potentatem w dziedzinie produkcji wina mszalnego.
      Na tej sadzonce winorośli są już zawiązki owoców http://fratres.pl/wp-content/uploads/image/2011/winnica.jpg

      1. Smieszne-chyba że dalej jest las winorosli

  14. Przepis na placki ala schabowe z cukini
    rozbić jako, rozbełtać, dodać sól, pieprz do smaku;
    cukinię obrać ze skórki, pokroić w plastry (nie za grube), wydrązyć ze środka pestki ( w każdym plasterku;
    każdy plaster umoczyć w jajku, w panierce z bułki tartej i smażyć na rozgrzanym oleju.
    SMACZNEGO!

  15. Witam Szanownego Księdza Natana:)
    niech sobie ksiadz pokroji cukinie w takie dlugie cienkie plasterki,
    do srodka wsadzi serek kozi:) o konsystencji takiej jak serki bri,
    zawinie to, ( tak jak swistak siedzi i zawija w te sreberka)
    mozna jednak nie trzeba mocowac to powstałe  zawiniatko wykalaczka:)
     
    i na rozgrzanej patelni chwilkę podpiec cukinie, aż będzie wygladała
    apetycznie:)  ( można ja doprawiać ,ale nie trzeba- obok przystawki cukiniowej – można zrobić tez cos podobnego mianowicie plasterki boczku z daktylami-
    czy to zdrowe i czy ma wartosc odzywcza tego nie wiem- jeden lub dwa male hapki:) moga zaostrzyc smak:))
    taki apetizer, żeby r9ozdraznić swój brzuch , żeby jeszcze bardziej lubial cukinie:)
    pozdrawiam serdecznie:)
    i gratuluje pieknej,  dorodnej i soczystej cukini
    ( gdy cukini urodzi sie Szanownemu Ksiedzu za dużo zawsze można tez , podarowac ten dar natury komuś fajnemu- dolaczajac do niej ulubiony przepis)

  16. PS popatrzyłam tez na wspis Marii, która wspomina o sosach do makaronow,
    oraz o tym , ze cukinie można podawać w takiej kombinacji- istotnie to pasuje.
    Najprostszy sposób-  to cukinie z papryka- podsmażyć – może mozna chwileczke poddusic:) i taki mix można dodawać do makaronow-   pewnie mozna by tez wymyslec samemu jakis przepis- naprzyklad kaczke wypchac wczesniej upieczonymi plasterkami z cukini, papryka ,cebula  i pomidorami- no i upiec:)  wlasnie przepis wymyslilam wiec nie jadłam i nie wiem jak smakuje:) przepis nazywa sie "viva la cukinia:)"

  17. Ale okazałe "potwory"! Bardzo prostym daniem jest cukinia  z grilla , którą :
    1. najpierw należy obrać cieniutko (jeśli cukinia jest mała , wówczas skórka jest miękka i nie trzeba jej obierać 🙂  …)
    2. obraną cukinię trzeba pokroić w plastry ok. 1-1,5 cm grubości
    3. pokrojone plastry cukinii ułożyć na tackach aluminiowych (do grilowania) lub bezpośrednio na ruszcie
    4. posypać  do smaku solą, pieprzem – czymś pysznym (np. vegetka lub ziarenka smaku, papryka słodka lub ostra w proszku – co kto lubi)
    5. można cukinię pokroić zamiast w plastry – w pasy "wzdłuż" i dalej jak wyżej 🙂
     
    A może LECZO ?
    Kroimy  obraną (lub nie) cukinię w grubą kostkę (ok. 2,5cm x 2,5 cm),
    do tego :
    – pokrojoną kiełbaskę lub inne mięsko wg upodobania – też w kostkę,
    – pokrojoną cebulkę
    -pokrojoną paprykę (czerwoną, zieloną…..)
    – starkowaną marchew (na grubych oczkach)
    – natkę pietruszki (posiekaną) – tak troszkę
    – przyprawy : sól, pieprz, + wg uznania
    Do rondla lub patelni wlewamy  trochę oleju (ok.2 łyżki ) i wrzucamy w/w składniki oprócz cukinii ! Niech się posmażą i kiedy będą prawie usmażone dodajemy cukinię i dusimy pod przykryciem . Sosik sam się wytworzy , można  doprawić wg uznania.

  18. Osobiście radziłabym nie zadzierać z dorosłymi potworami ; ) choć dobrze pozują do zdjęć
    Najlepiej w kołysce łeb urwać Hydrze… 
    Można wtedy ze skórką i w kosteczkę, lekko osolić albo posypać jakąś przyprawą wegetopodobną (ja preferuję rosołek wegetariański "Drobdaru" – bez glutaminianu sodu, który to dopiero potwór) to na olej rozgrzany (takie torturki potworka), dużo czosnku, trochę pieprzu, reszta wg. uznania… paluszki lizać i szybko po potworze…
    Smacznego!!!

  19. Witam !!!!
     jeśli tej cukinii jest tak dużo to proszę zrobić leczo na zimę…..cukinia zageszcza …. zamknąć  groące leczo do słoików i pasteryzować w piekarniku 30-40 min… w razie biedy otwórz , wylej do garnka, podgrzej i gotowe!

  20. Przepis przywieziony przeze mnie z Australii i wypróbowany

    2 małe cukinie (wielkości ogórków, takich szklarniowych, długich),       6 jajek, 1 szkl. mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, cebula,             2 marchewki, 2 ząbki czosnku, pół szkl. oliwy z oliwek,                   szklanka startego żółtego sera,                                                   szklanka wędzonego boczku pokrojonego w kostkę,                              sól, pieprz.

    Cukinie i marchewki zetrzeć na tarce (najlepiej w zapałki lub w plastry, nie powinna puścić soku), cebulę pokroić, czosnek posiekać i wszystko ze sobą dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem wg uznania. Piec w piekarniku około 30-40 min w temperaturze 180 stopni.

    Smacznego!

  21. Miałam zamiar umieścić tutaj swoje przepisy na potrawy z cukinii,ale wszystkie są już powyżej. W takim razie pozdrawiam i życzę smacznego!

  22. Cukinia rzeczywiście robi wrażenie 🙂 Z cukini bardzo łatwo jest przyrządzić bigos. Jest to szybkie i smaczne danie.

  23. Witam.
    Wszyscy piszą o potrawach na teraz, ja z cukini robię konfiturę pomarańczową na zimę. Jest rewelacyjna na dokładkę nikt nie wie z czego ten "dżem" jest, a pracy przy tym też nie jest wiele. Przepis mogę podać, ale najpierw muszę go "wygrzebać" w notaktach.
    Pozdrawiam.
    Baśka.

  24. Cukinię można mrozić:obrać ze skórki,pokroić w kosteczkę,podzielić na małe porcje , wrzucić do woreczka i zamrozić.Można zimą dodawać do zupy np jarzynowej,do lecza,jako farsz warzywny np do karczku.Sprawdziłam.Dobre.Smacznego:}

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *