Posted on

Cukinia z mojego ogródka

Cukinia z mojego ogródka – proszę podziwiać! Wcale nie jest przerośnięta.

Uprzejmie proszę o przepisy kulinarne w komentarzach.

30 thoughts on “Cukinia z mojego ogródka

  1. Cukinię można mrozić:obrać ze skórki,pokroić w kosteczkę,podzielić na małe porcje , wrzucić do woreczka i zamrozić.Można zimą dodawać do zupy np jarzynowej,do lecza,jako farsz warzywny np do karczku.Sprawdziłam.Dobre.Smacznego:}

  2. Witam.
    Wszyscy piszą o potrawach na teraz, ja z cukini robię konfiturę pomarańczową na zimę. Jest rewelacyjna na dokładkę nikt nie wie z czego ten "dżem" jest, a pracy przy tym też nie jest wiele. Przepis mogę podać, ale najpierw muszę go "wygrzebać" w notaktach.
    Pozdrawiam.
    Baśka.

  3. Cukinia rzeczywiście robi wrażenie 🙂 Z cukini bardzo łatwo jest przyrządzić bigos. Jest to szybkie i smaczne danie.

  4. Miałam zamiar umieścić tutaj swoje przepisy na potrawy z cukinii,ale wszystkie są już powyżej. W takim razie pozdrawiam i życzę smacznego!

  5. Przepis przywieziony przeze mnie z Australii i wypróbowany

    2 małe cukinie (wielkości ogórków, takich szklarniowych, długich),       6 jajek, 1 szkl. mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, cebula,             2 marchewki, 2 ząbki czosnku, pół szkl. oliwy z oliwek,                   szklanka startego żółtego sera,                                                   szklanka wędzonego boczku pokrojonego w kostkę,                              sól, pieprz.

    Cukinie i marchewki zetrzeć na tarce (najlepiej w zapałki lub w plastry, nie powinna puścić soku), cebulę pokroić, czosnek posiekać i wszystko ze sobą dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem wg uznania. Piec w piekarniku około 30-40 min w temperaturze 180 stopni.

    Smacznego!

  6. Witam !!!!
     jeśli tej cukinii jest tak dużo to proszę zrobić leczo na zimę…..cukinia zageszcza …. zamknąć  groące leczo do słoików i pasteryzować w piekarniku 30-40 min… w razie biedy otwórz , wylej do garnka, podgrzej i gotowe!

  7. Osobiście radziłabym nie zadzierać z dorosłymi potworami ; ) choć dobrze pozują do zdjęć
    Najlepiej w kołysce łeb urwać Hydrze… 
    Można wtedy ze skórką i w kosteczkę, lekko osolić albo posypać jakąś przyprawą wegetopodobną (ja preferuję rosołek wegetariański "Drobdaru" – bez glutaminianu sodu, który to dopiero potwór) to na olej rozgrzany (takie torturki potworka), dużo czosnku, trochę pieprzu, reszta wg. uznania… paluszki lizać i szybko po potworze…
    Smacznego!!!

  8. Ale okazałe "potwory"! Bardzo prostym daniem jest cukinia  z grilla , którą :
    1. najpierw należy obrać cieniutko (jeśli cukinia jest mała , wówczas skórka jest miękka i nie trzeba jej obierać 🙂  …)
    2. obraną cukinię trzeba pokroić w plastry ok. 1-1,5 cm grubości
    3. pokrojone plastry cukinii ułożyć na tackach aluminiowych (do grilowania) lub bezpośrednio na ruszcie
    4. posypać  do smaku solą, pieprzem – czymś pysznym (np. vegetka lub ziarenka smaku, papryka słodka lub ostra w proszku – co kto lubi)
    5. można cukinię pokroić zamiast w plastry – w pasy "wzdłuż" i dalej jak wyżej 🙂
     
    A może LECZO ?
    Kroimy  obraną (lub nie) cukinię w grubą kostkę (ok. 2,5cm x 2,5 cm),
    do tego :
    – pokrojoną kiełbaskę lub inne mięsko wg upodobania – też w kostkę,
    – pokrojoną cebulkę
    -pokrojoną paprykę (czerwoną, zieloną…..)
    – starkowaną marchew (na grubych oczkach)
    – natkę pietruszki (posiekaną) – tak troszkę
    – przyprawy : sól, pieprz, + wg uznania
    Do rondla lub patelni wlewamy  trochę oleju (ok.2 łyżki ) i wrzucamy w/w składniki oprócz cukinii ! Niech się posmażą i kiedy będą prawie usmażone dodajemy cukinię i dusimy pod przykryciem . Sosik sam się wytworzy , można  doprawić wg uznania.

  9. PS popatrzyłam tez na wspis Marii, która wspomina o sosach do makaronow,
    oraz o tym , ze cukinie można podawać w takiej kombinacji- istotnie to pasuje.
    Najprostszy sposób-  to cukinie z papryka- podsmażyć – może mozna chwileczke poddusic:) i taki mix można dodawać do makaronow-   pewnie mozna by tez wymyslec samemu jakis przepis- naprzyklad kaczke wypchac wczesniej upieczonymi plasterkami z cukini, papryka ,cebula  i pomidorami- no i upiec:)  wlasnie przepis wymyslilam wiec nie jadłam i nie wiem jak smakuje:) przepis nazywa sie "viva la cukinia:)"

  10. Witam Szanownego Księdza Natana:)
    niech sobie ksiadz pokroji cukinie w takie dlugie cienkie plasterki,
    do srodka wsadzi serek kozi:) o konsystencji takiej jak serki bri,
    zawinie to, ( tak jak swistak siedzi i zawija w te sreberka)
    mozna jednak nie trzeba mocowac to powstałe  zawiniatko wykalaczka:)
     
    i na rozgrzanej patelni chwilkę podpiec cukinie, aż będzie wygladała
    apetycznie:)  ( można ja doprawiać ,ale nie trzeba- obok przystawki cukiniowej – można zrobić tez cos podobnego mianowicie plasterki boczku z daktylami-
    czy to zdrowe i czy ma wartosc odzywcza tego nie wiem- jeden lub dwa male hapki:) moga zaostrzyc smak:))
    taki apetizer, żeby r9ozdraznić swój brzuch , żeby jeszcze bardziej lubial cukinie:)
    pozdrawiam serdecznie:)
    i gratuluje pieknej,  dorodnej i soczystej cukini
    ( gdy cukini urodzi sie Szanownemu Ksiedzu za dużo zawsze można tez , podarowac ten dar natury komuś fajnemu- dolaczajac do niej ulubiony przepis)

  11. Przepis na placki ala schabowe z cukini
    rozbić jako, rozbełtać, dodać sól, pieprz do smaku;
    cukinię obrać ze skórki, pokroić w plastry (nie za grube), wydrązyć ze środka pestki ( w każdym plasterku;
    każdy plaster umoczyć w jajku, w panierce z bułki tartej i smażyć na rozgrzanym oleju.
    SMACZNEGO!

  12. <b><center>młodą cukinię tylko obieram – to co w środku jest bardzo smaczne jeśli miękkie. mogę przyjechać i zrobić leczo, nie podam przepisu bo gotuję intuicyjnie!!! no i mam pytanie kto wypił wino: to na drugim planie za potworem, pozdrawiam

    1. Mamuśka Sokole Oko. Wójt przyniósł flaszkę na imieniny nie wiedząc, że zpm jest abstynent od „sprzedwojny” więc flaszka trafiła do kuchni.
      Ale wina u nas dostatek – na razie rocznik 2010 – mszalne, stoi w piwiczce (chociaż powinno leżeć). Zamierzam być dekanalnym potentatem w dziedzinie produkcji wina mszalnego.
      Na tej sadzonce winorośli są już zawiązki owoców http://fratres.pl/wp-content/uploads/image/2011/winnica.jpg

      1. Smieszne-chyba że dalej jest las winorosli

  13. Szczęść Boże!
    Też mam w ogrodzie cukinię ale na razie kwitnie.
    wcześniej podżerały mi ją ślimaki i była osłabiona-teraz po walce ze ślimakami  zaczyna rosnąć…  🙂
    Okaz piękny,smaczny i zdrowy.
    przepisu nie podaje bo jest ich dużo ,powiem tylko ,że jest potrzebna do sosu Boloneze – bardzo smacznego sosu ,który się podaje z makaronem Spagetti
    Pozdrawiam i życzę dalszych udanych zbiorów …nie tylko cukinii…

  14. Moja Agnieszka powiedziała: " kiedyś to był ksiądz, a teraz agronom" 😀 Zapraszamy do siebie na działkę. U nas ci potworów…moc. Pozdrawiamy

  15. Szczęść Boże,
    gratuluję takiej pięknej cukinii !
    Można z niej zrobić placki. Obrać, utrzeć na tarce o grubych oczkach, odcedzić płyn, który się zbierze, ale nie wyciskać. Dodać jajko, sól, mąkę, wymieszać i smażyć na gorącym  oleju na złoty kolor. Trudno mi podać ilość mąki, bo to zależy od ilości startej cukinii. (Na pewno więcej niż dodaje się do placków ziemniaczanych).
    Można z niej zrobić peperonatę, taki rodzaj włoskiego bigosu: 
    Składniki: duża cukinia, 2 duże cebule, trochę boczku lub kiełbasy (nie musi być), papryka czerwona, 2- 3 duże pokrojone w kostkę pomidory (bez skórki – trzeba je sparzyć wrzątkiem i obrać) , sól, pieprz, 2-3 ząbki czosnku, trochę zmielonej ostrej papryki,, mogą być różne świeże zioła (oregano, cząber, itp), ok. 1/4 szkl. oleju
     Małej cukinii nie trzeba obierać, ale taka duża ma grubszą skórkę, więc trzeba obrać, przekroić wzdłuż,  wyrzucić gniazdo nasienne. Resztę pokroić w grubą kostkę (ok. 1,5 cm)
    Do garnka o grubym dnie wlać trochę oleju, pokrojony w kosteczkę boczek lub kiełbasę, podsmażyć, dodać cebulę i zeszklić ją. Potem wrzucić pokrojoną w kostkę cukinię, pomidory, paprykę pokrojoną w paski, dodać trochę soli, pieprzu, pokrojony czosnek, resztę oleju i dusić pod przykryciem, aż cukinia będzie miękka. Wtedy doprawić świeżymi ziołami, doprawić jeszcze do smaku sproszkowaną papryką i jeśli trzeba solą i pieprzem. 
    Można podawać na gorąco posypane serem żółtym, z bułką, ale może być też z ryżem.
    Smacznego!
    Elżbieta

  16. TO BĘDZIE NAJLEPSZE!!!
    rondel wściekłego jarosza
     
     

    <!– –>

    Wiosenne zielone danie,tak pikantne, że aż wyciska łzy
    Składniki

    dla 2 osób
    młoda cukinia, 1
    zielona papryka, 2
    czerwona papryka, 1/2-1
    jasnozielona część pora,
    garść mrożonego groszku,
    ugotowane sojowe kotlety, 5-6
    ew garść kiełków np brokuła,
    papryczka chili, 1
    świeży imbir, ok 1 cm
    młody czosnek, 3-4 ząbki
    sos sojowy,
    jalfrezi masala,
    oliwa z oliwek,

    czas przygotowania: do 45 min
     

    1. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy pokrojone warzywa zaczynając od cukinii.Następnie dodajemy pokrojone uprzednio ugotowane kotleciki sojowe

    2. Teraz czas na przyprawy-ich ilość tak naprawdę zależy od Waszej odporności na pikantne smaki.Niezbędna jest jedynie jalfrezi masala-wsypaliśmy jej co najmniej łyżeczkę.Warzywa podlewamy kilkoma łyżkami sosu sojowego,potem już nie soliliśmy.

    3. Na chwilę przed końcem duszenia dodaliśmy kiełki.Warzywa nie powinny być rozgotowane.

    4. Potrawkę podaliśmy z białym ryżem.W innej wersji zastąpiliśmy kotleciki białym tofu lub kilkoma kawałkami filetu drobiowego.

     

  17. Placki tarte są przepyszne ze składników  :cukinia. cebula, jajko, mąka ,  tarta marchewka SMACZNEGO

  18. Pokrój cukinię na plastry około 1 cm,. Obtocz w jajku i bułce tartej, może być kilka razy, np. 2 jak schabowego i na patelnię. Smaż do zezłocenia, ale nie zwęglenia. Można spożywać same lub z ziemniakami i maślanką. Można trochę posolić plastry cukinii, ale nie trzeba. Smacznego. Pozdrawiam – Zbyszek

  19. Pyszna jest młodziutka cukinia pokrojona na plastry grubości ok, 1 cm i usmażoma na półtwardo ma suchej! patelni teflonowej. Trzeba ją krótko smażyć na jednej stronie, przewrócić na drugą stronę, posolić i popieprzyć. Jeść gorącą.

  20. Ja polecam z cukinii placki tarte. Sa bardzo dobre, tylko trzeba dodac troche wiecej maki. Pozdrawiam i zycze smacznego.

    1. Weź mąki ile chcesz, dodaj miodu ile trzeba 🙂

  21. Witam! Wystarczy wydrążyć cukinie. Nałożyć ryż z przyprawiony po chinsku i zapiec serem na to sos pomidorowy i zapiekanki lepszej nie ma(:

    1. Tocziku, głowę dam, żeś kobieta. Ja jestem facet, mnie trzeba precyzyjniej. Ja się wykładam już na „wydrążyć cukinie” 🙂

  22. Z obranej ze skórki i pokrojonej na plastry cukini można usmażyć na oleju pyszne jarskie kotleciki. Jak kto woli z panierka;-)
    Albo pokroić w kostkę i zrobić leczo, dodając trochę pokrojonej w kostkę kiełbasy zwyczajnej czy śląskiej lub kawałeczki mięsa. Przyprawić do smaku i dodać podsmażoną na tłuszczu sebulkę też drobno pokrojoną i pomidory.

  23. cukinia jest rzeczywiście przecudna 🙂 Mnóstwo dobrych przepisów znajdziesz tutaj:
    http://www.kuron.com.pl – wystarczy w wyszukiwarkę wpisać "cukinia"
    http://ugotuj.to/kuchniaSearch.do?q=cukinia
    http://zpierwszegotloczenia.pl/szukaj/?q=cukinia

    1. Ostatnio zrobiłam dżem z cukini, wyszedł mi bardzo dobrze.Cukinię obrać, wydrążyć pestki a miąższ pokroić w kostkę przesmażyć, dodać cukier, kwasek cytrynowy,otarta skórkę z cytryny i galaretkę pomarańczową wszystko posmażyć i gotowe, SUPER!

  24. Przepis bardzo prosty i łatwy do wykonania. Moja rodzinka bardzo lubi tak przyrządzoną cukinię i kabaczki.
    Cukinia,mąka, jajko, bułka tarta, sól, pieprz do smaku, olej do smażenia.
    Cukinię kroimy w krążki, solimy i pieprzymy z obu stron. Następnie obtaczamy w mące, rozmąconym jajku i bułce tartej.
     Tak przygotowane krążki smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.
    Podajemy ciepłe razem z surówką z kapusty pekińskiej, lub włoskiej jako samodzielne danie, lub jako dodatek do mięs smażonych, pieczonych itp.
    Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *