Cukinia z mojego ogródka – proszę podziwiać! Wcale nie jest przerośnięta.
Uprzejmie proszę o przepisy kulinarne w komentarzach.
Cukinia z mojego ogródka – proszę podziwiać! Wcale nie jest przerośnięta.
Uprzejmie proszę o przepisy kulinarne w komentarzach.
Cukinię można mrozić:obrać ze skórki,pokroić w kosteczkę,podzielić na małe porcje , wrzucić do woreczka i zamrozić.Można zimą dodawać do zupy np jarzynowej,do lecza,jako farsz warzywny np do karczku.Sprawdziłam.Dobre.Smacznego:}
Witam.
Wszyscy piszą o potrawach na teraz, ja z cukini robię konfiturę pomarańczową na zimę. Jest rewelacyjna na dokładkę nikt nie wie z czego ten "dżem" jest, a pracy przy tym też nie jest wiele. Przepis mogę podać, ale najpierw muszę go "wygrzebać" w notaktach.
Pozdrawiam.
Baśka.
Cukinia rzeczywiście robi wrażenie 🙂 Z cukini bardzo łatwo jest przyrządzić bigos. Jest to szybkie i smaczne danie.
Miałam zamiar umieścić tutaj swoje przepisy na potrawy z cukinii,ale wszystkie są już powyżej. W takim razie pozdrawiam i życzę smacznego!
Przepis przywieziony przeze mnie z Australii i wypróbowany
2 małe cukinie (wielkości ogórków, takich szklarniowych, długich), 6 jajek, 1 szkl. mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, cebula, 2 marchewki, 2 ząbki czosnku, pół szkl. oliwy z oliwek, szklanka startego żółtego sera, szklanka wędzonego boczku pokrojonego w kostkę, sól, pieprz.
Cukinie i marchewki zetrzeć na tarce (najlepiej w zapałki lub w plastry, nie powinna puścić soku), cebulę pokroić, czosnek posiekać i wszystko ze sobą dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem wg uznania. Piec w piekarniku około 30-40 min w temperaturze 180 stopni.
Smacznego!
Witam !!!!
jeśli tej cukinii jest tak dużo to proszę zrobić leczo na zimę…..cukinia zageszcza …. zamknąć groące leczo do słoików i pasteryzować w piekarniku 30-40 min… w razie biedy otwórz , wylej do garnka, podgrzej i gotowe!
Osobiście radziłabym nie zadzierać z dorosłymi potworami ; ) choć dobrze pozują do zdjęć
Najlepiej w kołysce łeb urwać Hydrze…
Można wtedy ze skórką i w kosteczkę, lekko osolić albo posypać jakąś przyprawą wegetopodobną (ja preferuję rosołek wegetariański "Drobdaru" – bez glutaminianu sodu, który to dopiero potwór) to na olej rozgrzany (takie torturki potworka), dużo czosnku, trochę pieprzu, reszta wg. uznania… paluszki lizać i szybko po potworze…
Smacznego!!!
Ale okazałe "potwory"! Bardzo prostym daniem jest cukinia z grilla , którą :
1. najpierw należy obrać cieniutko (jeśli cukinia jest mała , wówczas skórka jest miękka i nie trzeba jej obierać 🙂 …)
2. obraną cukinię trzeba pokroić w plastry ok. 1-1,5 cm grubości
3. pokrojone plastry cukinii ułożyć na tackach aluminiowych (do grilowania) lub bezpośrednio na ruszcie
4. posypać do smaku solą, pieprzem – czymś pysznym (np. vegetka lub ziarenka smaku, papryka słodka lub ostra w proszku – co kto lubi)
5. można cukinię pokroić zamiast w plastry – w pasy "wzdłuż" i dalej jak wyżej 🙂
A może LECZO ?
Kroimy obraną (lub nie) cukinię w grubą kostkę (ok. 2,5cm x 2,5 cm),
do tego :
– pokrojoną kiełbaskę lub inne mięsko wg upodobania – też w kostkę,
– pokrojoną cebulkę
-pokrojoną paprykę (czerwoną, zieloną…..)
– starkowaną marchew (na grubych oczkach)
– natkę pietruszki (posiekaną) – tak troszkę
– przyprawy : sól, pieprz, + wg uznania
Do rondla lub patelni wlewamy trochę oleju (ok.2 łyżki ) i wrzucamy w/w składniki oprócz cukinii ! Niech się posmażą i kiedy będą prawie usmażone dodajemy cukinię i dusimy pod przykryciem . Sosik sam się wytworzy , można doprawić wg uznania.
PS popatrzyłam tez na wspis Marii, która wspomina o sosach do makaronow,
oraz o tym , ze cukinie można podawać w takiej kombinacji- istotnie to pasuje.
Najprostszy sposób- to cukinie z papryka- podsmażyć – może mozna chwileczke poddusic:) i taki mix można dodawać do makaronow- pewnie mozna by tez wymyslec samemu jakis przepis- naprzyklad kaczke wypchac wczesniej upieczonymi plasterkami z cukini, papryka ,cebula i pomidorami- no i upiec:) wlasnie przepis wymyslilam wiec nie jadłam i nie wiem jak smakuje:) przepis nazywa sie "viva la cukinia:)"
Witam Szanownego Księdza Natana:)
niech sobie ksiadz pokroji cukinie w takie dlugie cienkie plasterki,
do srodka wsadzi serek kozi:) o konsystencji takiej jak serki bri,
zawinie to, ( tak jak swistak siedzi i zawija w te sreberka)
mozna jednak nie trzeba mocowac to powstałe zawiniatko wykalaczka:)
i na rozgrzanej patelni chwilkę podpiec cukinie, aż będzie wygladała
apetycznie:) ( można ja doprawiać ,ale nie trzeba- obok przystawki cukiniowej – można zrobić tez cos podobnego mianowicie plasterki boczku z daktylami-
czy to zdrowe i czy ma wartosc odzywcza tego nie wiem- jeden lub dwa male hapki:) moga zaostrzyc smak:))
taki apetizer, żeby r9ozdraznić swój brzuch , żeby jeszcze bardziej lubial cukinie:)
pozdrawiam serdecznie:)
i gratuluje pieknej, dorodnej i soczystej cukini
( gdy cukini urodzi sie Szanownemu Ksiedzu za dużo zawsze można tez , podarowac ten dar natury komuś fajnemu- dolaczajac do niej ulubiony przepis)
Przepis na placki ala schabowe z cukini
rozbić jako, rozbełtać, dodać sól, pieprz do smaku;
cukinię obrać ze skórki, pokroić w plastry (nie za grube), wydrązyć ze środka pestki ( w każdym plasterku;
każdy plaster umoczyć w jajku, w panierce z bułki tartej i smażyć na rozgrzanym oleju.
SMACZNEGO!
<b><center>młodą cukinię tylko obieram – to co w środku jest bardzo smaczne jeśli miękkie. mogę przyjechać i zrobić leczo, nie podam przepisu bo gotuję intuicyjnie!!! no i mam pytanie kto wypił wino: to na drugim planie za potworem, pozdrawiam
Mamuśka Sokole Oko. Wójt przyniósł flaszkę na imieniny nie wiedząc, że zpm jest abstynent od “sprzedwojny” więc flaszka trafiła do kuchni.
Ale wina u nas dostatek – na razie rocznik 2010 – mszalne, stoi w piwiczce (chociaż powinno leżeć). Zamierzam być dekanalnym potentatem w dziedzinie produkcji wina mszalnego.
Na tej sadzonce winorośli są już zawiązki owoców http://fratres.pl/wp-content/uploads/image/2011/winnica.jpg
Smieszne-chyba że dalej jest las winorosli
Szczęść Boże!
Też mam w ogrodzie cukinię ale na razie kwitnie.
wcześniej podżerały mi ją ślimaki i była osłabiona-teraz po walce ze ślimakami zaczyna rosnąć… 🙂
Okaz piękny,smaczny i zdrowy.
przepisu nie podaje bo jest ich dużo ,powiem tylko ,że jest potrzebna do sosu Boloneze – bardzo smacznego sosu ,który się podaje z makaronem Spagetti
Pozdrawiam i życzę dalszych udanych zbiorów …nie tylko cukinii…
Moja Agnieszka powiedziała: " kiedyś to był ksiądz, a teraz agronom" 😀 Zapraszamy do siebie na działkę. U nas ci potworów…moc. Pozdrawiamy
Szczęść Boże,
gratuluję takiej pięknej cukinii !
Można z niej zrobić placki. Obrać, utrzeć na tarce o grubych oczkach, odcedzić płyn, który się zbierze, ale nie wyciskać. Dodać jajko, sól, mąkę, wymieszać i smażyć na gorącym oleju na złoty kolor. Trudno mi podać ilość mąki, bo to zależy od ilości startej cukinii. (Na pewno więcej niż dodaje się do placków ziemniaczanych).
Można z niej zrobić peperonatę, taki rodzaj włoskiego bigosu:
Składniki: duża cukinia, 2 duże cebule, trochę boczku lub kiełbasy (nie musi być), papryka czerwona, 2- 3 duże pokrojone w kostkę pomidory (bez skórki – trzeba je sparzyć wrzątkiem i obrać) , sól, pieprz, 2-3 ząbki czosnku, trochę zmielonej ostrej papryki,, mogą być różne świeże zioła (oregano, cząber, itp), ok. 1/4 szkl. oleju
Małej cukinii nie trzeba obierać, ale taka duża ma grubszą skórkę, więc trzeba obrać, przekroić wzdłuż, wyrzucić gniazdo nasienne. Resztę pokroić w grubą kostkę (ok. 1,5 cm)
Do garnka o grubym dnie wlać trochę oleju, pokrojony w kosteczkę boczek lub kiełbasę, podsmażyć, dodać cebulę i zeszklić ją. Potem wrzucić pokrojoną w kostkę cukinię, pomidory, paprykę pokrojoną w paski, dodać trochę soli, pieprzu, pokrojony czosnek, resztę oleju i dusić pod przykryciem, aż cukinia będzie miękka. Wtedy doprawić świeżymi ziołami, doprawić jeszcze do smaku sproszkowaną papryką i jeśli trzeba solą i pieprzem.
Można podawać na gorąco posypane serem żółtym, z bułką, ale może być też z ryżem.
Smacznego!
Elżbieta
TO BĘDZIE NAJLEPSZE!!!
rondel wściekłego jarosza
<!– –>
Wiosenne zielone danie,tak pikantne, że aż wyciska łzy
Składniki
dla 2 osób
młoda cukinia, 1
zielona papryka, 2
czerwona papryka, 1/2-1
jasnozielona część pora,
garść mrożonego groszku,
ugotowane sojowe kotlety, 5-6
ew garść kiełków np brokuła,
papryczka chili, 1
świeży imbir, ok 1 cm
młody czosnek, 3-4 ząbki
sos sojowy,
jalfrezi masala,
oliwa z oliwek,
czas przygotowania: do 45 min
1. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy pokrojone warzywa zaczynając od cukinii.Następnie dodajemy pokrojone uprzednio ugotowane kotleciki sojowe
2. Teraz czas na przyprawy-ich ilość tak naprawdę zależy od Waszej odporności na pikantne smaki.Niezbędna jest jedynie jalfrezi masala-wsypaliśmy jej co najmniej łyżeczkę.Warzywa podlewamy kilkoma łyżkami sosu sojowego,potem już nie soliliśmy.
3. Na chwilę przed końcem duszenia dodaliśmy kiełki.Warzywa nie powinny być rozgotowane.
4. Potrawkę podaliśmy z białym ryżem.W innej wersji zastąpiliśmy kotleciki białym tofu lub kilkoma kawałkami filetu drobiowego.
http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/cukinia/przepisy.html
Wszystko tam jest z cukini:)))
Placki tarte są przepyszne ze składników :cukinia. cebula, jajko, mąka , tarta marchewka SMACZNEGO
Pokrój cukinię na plastry około 1 cm,. Obtocz w jajku i bułce tartej, może być kilka razy, np. 2 jak schabowego i na patelnię. Smaż do zezłocenia, ale nie zwęglenia. Można spożywać same lub z ziemniakami i maślanką. Można trochę posolić plastry cukinii, ale nie trzeba. Smacznego. Pozdrawiam – Zbyszek
Pyszna jest młodziutka cukinia pokrojona na plastry grubości ok, 1 cm i usmażoma na półtwardo ma suchej! patelni teflonowej. Trzeba ją krótko smażyć na jednej stronie, przewrócić na drugą stronę, posolić i popieprzyć. Jeść gorącą.
Ja polecam z cukinii placki tarte. Sa bardzo dobre, tylko trzeba dodac troche wiecej maki. Pozdrawiam i zycze smacznego.
Weź mąki ile chcesz, dodaj miodu ile trzeba 🙂
Witam! Wystarczy wydrążyć cukinie. Nałożyć ryż z przyprawiony po chinsku i zapiec serem na to sos pomidorowy i zapiekanki lepszej nie ma(:
Tocziku, głowę dam, żeś kobieta. Ja jestem facet, mnie trzeba precyzyjniej. Ja się wykładam już na “wydrążyć cukinie” 🙂
Z obranej ze skórki i pokrojonej na plastry cukini można usmażyć na oleju pyszne jarskie kotleciki. Jak kto woli z panierka;-)
Albo pokroić w kostkę i zrobić leczo, dodając trochę pokrojonej w kostkę kiełbasy zwyczajnej czy śląskiej lub kawałeczki mięsa. Przyprawić do smaku i dodać podsmażoną na tłuszczu sebulkę też drobno pokrojoną i pomidory.
cukinia jest rzeczywiście przecudna 🙂 Mnóstwo dobrych przepisów znajdziesz tutaj:
http://www.kuron.com.pl – wystarczy w wyszukiwarkę wpisać "cukinia"
http://ugotuj.to/kuchniaSearch.do?q=cukinia
http://zpierwszegotloczenia.pl/szukaj/?q=cukinia
Ostatnio zrobiłam dżem z cukini, wyszedł mi bardzo dobrze.Cukinię obrać, wydrążyć pestki a miąższ pokroić w kostkę przesmażyć, dodać cukier, kwasek cytrynowy,otarta skórkę z cytryny i galaretkę pomarańczową wszystko posmażyć i gotowe, SUPER!
Przepis bardzo prosty i łatwy do wykonania. Moja rodzinka bardzo lubi tak przyrządzoną cukinię i kabaczki.
Cukinia,mąka, jajko, bułka tarta, sól, pieprz do smaku, olej do smażenia.
Cukinię kroimy w krążki, solimy i pieprzymy z obu stron. Następnie obtaczamy w mące, rozmąconym jajku i bułce tartej.
Tak przygotowane krążki smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.
Podajemy ciepłe razem z surówką z kapusty pekińskiej, lub włoskiej jako samodzielne danie, lub jako dodatek do mięs smażonych, pieczonych itp.
Smacznego!